Maria Larssons eviga ögonblick (2008)

Regissör: Jan Troell
Längd: 131 min
Genre: Drama
I rollerna: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, m. fl.

Jan Troells senaste film Maria Larssons eviga ögonblick är trollbindande och fruktansvärt bra så den gör att nackhåren reser sig. På början av 1900-talet vinner Maria (personen man får följa genom filmen) en kamera på ett lotteri. Hon är fru till en kvinnokarl som ibland missbrukar alkohol (spelas av Mikael Persbrandt) och mor till en ständig växande barnaskara, vilket i sin tur gör att kameran stoppas undan och blir bortglömd. När hon en dag hittar kameran och går för att pantsätta den hos fotografen Sebastian Pedersen (Jesper Christensen), tar hennes liv en plötslig vändning, då fotografen ser en viss potential hos Maria och då överser henne med tillbehör till kameran för att fotografera istället.


Filmen har sin egna alldeles personliga charm och går dessutom inte ut på typiska och klassiska klichéer som finns. Skaparen av filmen har verkligen lyckats fånga de speciella ögonblicken och får tittaren att känna sympati för huvudperson, samt andra personer som betyder en stor del i filmen. Filmen har dessutom blivit Sveriges Oscarsbidrag och det finns en möjlighet att den vinner eftersom det har visats stor uppmärksamhet för den.
Fast jag undrar om det inte är så att man har mer intresse för filmen i och med att min mor har varit med och byggt vissa scener, och liknande, till filmen.


Betyg: *****

RSS 2.0